برند اکبر | هل اکبر : چنانچه در صنایع یا اصناف مختلف به رقابت میان تولید یا عرضهکنندگان فعال نگاه کنیم، معمولاً اسامی و عناوینی را خواهیم یافت که حداقل یک سر و گردن از رقبای خود بالاتر بوده و وجود نام تجاری آن روی بستههای یک محصول گواهی بر بالاترین کیفیت ممکن کالای مورد نظر در بازار میباشد.
شاید بسیاری از ما در کسوت خواننده این مطلب برایمان مهم نباشد که یک دانههای هلی که مصرف میکنیم از چه برندی بوده، دستچین شده به دست ما رسیدهاند یا به صورت بالکی، رنگ سبزشان چقدر تیره یا روشن است و همچنین اندازه هر دانه از آن چقدر است!
این در حالیست که بسیاری از آشپزان، قنادان، تولیدکنندگان چای و سایر افرادی که از هل یا عرق هل در فرآوری یک محصول دیگر استفاده میکنند بر روی این نکات حساس بوده و به دلایلی نظیر بهرهمندی از کیفیت حداکثری یا کاهش هزینهها تنها محصولات مشخصی را خریده و استفاده میکنند.
با عنایت به این توضیحات ما نیز در حوزه خرید و فروش هل به نامهای فراوانی برمیخوریم که هل اکبر یکی از آنهاست. چنانچه از افرادی که به طور حرفهای با این ادویه پرمصرف و گرانبها سروکار دارند بپرسیم، بی تردید برند اکبر را شناخته، از آن استفاده کرده و احتمالاً آن را بهترین هل موجود در بازار میدانند.
با عنایت به این توضیحات قصد داریم تا در ادامه به بررسی این برند، تاریخچه آن و دلایل برتریش نسبت به سایر رقبا بپردازیم :
تاریخچه هل الپی
داستان هلی که امروز در بستههای برند اکبر روانه بازار میشوند به قرن 18 و دامنههای کم شیب کرالا (ایالتی در جنوب کشور هند که خط ساحلی طولانی و سرسبزی با دریای عمان و اقیانوس هند دارد) برمیگردد. اگرچه در این سالها هل ادویهای نوظهور به حساب نیامده و از دوران باستان مصرف آن رواج داشته است، اما با هجوم بازرگانان اروپایی که برای خرید آن مسیرهای دریایی طویلی را طی میکردند دوباره بر سر زبانها افتاده و کشت آن به عملی پرطرفدار تبدیل شد.
مهاراجه تراوانکور با مشاهده این وضعیت و بررسی مقدار تقاضایی که هر روز به صورت آزاد بیشتر میشد فرصت را غنیمت شمرده و عرضه این محصول را انحصاری کرد. بدین ترتیب دستور داد تا همه محصول به بارآمده تنها به وی فروخته شود. محصولات جمعآوری شده در این زمان به ساحل Alleppey ، آلپی یا الاپوژا فرستاده میشد.
یکی از مهمترین اتفاقاتی که در این بحبوبه اتفاق و بعدهها سرلوحه برند هل اکبر قرار گرفت دستهبندی محصولات بر اساس ساختار فیزیکیشان بود. در همین راستا کارگرانی ماهر و مجرب که تسلط کاملی روی هلها داشتند، با دقت نمونههای سالم و سرحال را از هلهای پوک یا بیکیفیت جدا کرده و بدین ترتیب یک گرید صادراتی را تعریف میکردند. همین عامل سبب شد تا هل باکیفیت جنوب و غرب هند به هل آلپی معروف شده و همه تجار حوزه ادویه تنها به دنبال این “سبز طلایی” بیایند.
هل اکبر
هل اکبر را میتوان پرچمدار تجارت شرکت Samex India Pvt. Ltd. دانست، مجموعهای که در سال 1981 توسط خانواده روپارل افتتاح گشت. اگرچه این کسب و کار به صادرات همه نوع ادویهجات اختصاص دارد، اما میتوان هل را گل سرسبد آنها دانست. اقدام قابل تأمل و ویژهای که این برند برای فرآوری و فروش محصولات خود انجام داد قرار دادن آنها در کیسههای زیپ دار بود.
میدانیم که از گذشته این محصولات در کیسههایی از جنسهای مختلف یا ظروفی قرار میگرفتند که یا در معرض هوا بوده یا پس از باز شدن بسته امکان نگهداری از آنها در حالتی ایزوله وجود نداشت. از آنجایی که با این روش حفظ بو، طعم و خواص هل که اصلیترین عوامل طبقهبندی و ارزشگذاریشان بود تغییر میکرد، مجموعه مذکور در سال 2008 و پس از افتتاح برند اکبر از تکنولوژی Aroma-Lock برای طراحی بستههای خود استفاده نمود که سبب میشد تا اتفاقات مذکور تکرار نشود.
نهایتاً از مهمترین ویژگیهای هل اکبر میتوان به غلافهای کاملاً بالغ، عطر مطبوع، طعم میوهای، روغن زیاد، رنگ سبز یکنواخت و ساختار آجدار سه گوشه ای که به آن جایگاه ویژه ای در سراسر جهان می بخشد، اشاره کرد. لازم به ذکر است که این برند دارای نماد GI یا نشان جغرافیایی هم میباشد که مبین تعلق داشتن آن به یک ناحیه خاص، در آب و هوایی مشخص، کیفیت تثبیت شده و استانداردهایی مورد تایید است.
درجهبندی محصولات
همانطور که گفتیم سنت درجهبندی هلها از قبل از به وجود آمدن هل اکبر در هند وجود داشت، اما این مجموعه آن را با استانداردهای تکرار پذیر بازتعریف کرده و به صورت عملی روی محصولات خود اجرا کرده است. در همین رابطه این محصولات بر اساس قطر غلافشان و تراکم دانههای داخل هریک درجهبندی میشوند. در ادامه به بررسی محتوای هربسته با توجه به رنگشان میپردازیم:
- بنفش : دانههای 8 میلی متری و بالاتر
- صورتی : دانههای 7.5 میلی متری و بالاتر
- سبز : دانههای 7 تا 8 میلی متری
- نارنجی : دانههای 6.5 تا 7.5 میلی متری
- قرمز : دانههای 6 تا 7 میلی متر
لازم به ذکر است که اگرچه محتوای این بستهها از نظر اندازه و تعداد دانههای سیاه داخلشان (که هرچه بیشتر باشد محصول ارزندهتری داریم) یکی نیستند اما از نظر کیفیت همه آنها در حد بهترین نمونههای جهانی بوده و حرفی در خصوص کیفیت بالای آنها وجود ندارد.
پیشنهاد | از مطالب عرق شاتره و عرق بیدمشک هم دیدن فرمایید! |
از چه نوع هلی برای تولید عرق استفاده میشود؟
نه تنها در عرق هل بلکه برای تولید عرقیات دیگر، بسیاری از تولید کنندگان به سراغ مواد اولیه ارزان قیمت و فلهای میروند که با توجه به نوع خروجی کار، امری غیر عادی هم به نظر نمیرسد. این در حالیست که ما برای تولید عرقیات ستیاگل – زرعطار حتی مواد اولیه تقطیر عرقیاتمان نیز از بهترین انواع خود میباشند. با توجه به این توضیحات ما از هل اکبر بنفش عرق هل خود را گرفته و با استانداردی فراتر از بازار ایران آن را عرضه مینماییم.
برای حصول اطمینان از این ادعا علاوه بر امکان مشاهده آنالیزهای رسمی مجموعه که در صفحه محصول قابل دسترسیست، کافیست تنها یک بار محتوای این بطری را بو کشیده یا آن را میل نمایید تا طعم واقعی عرق هل را بچشید.