درمان گیاهی دیابت | یکی از بزرگترین شگفتیهایی که بدن جانوران زنده داشته و به دلیل بدیهی یا همیشه در دسترس بودن کمتر بدان توجه میشود، فعالیت آنها بدون استفاده از هیچ منبع انرژی شناخته شده نظیر الکتریسیته، سوختهای فسیلی، منابع گرمایی و دیگر صور انرژیهای مرسوم میباشد .
نکته جالب در خصوص این اجسام هوشمند این است که از قضا راههای متعددی برای تأمین انرژی آن وجود دارد که هریک به نحوی به ماده مصرفی بدن تبدیل شده و توان لازم برای انجام فعالیتهایشان را به آنها میدهد .
در همین رابطه سوختوساز یا متابولیزم به عنوان سلسله رویدادهایی که موجب تأمین انرژی مذکور میشود، در دو دسته کلی فروگشت یا کاتابولیسم و فراگشت یا آنابولیسم جای میگیرند که به ترتیب معرف حالتهایی هستند که شکسته شدن مواد و تولید انرژی به وسیله تنفس سلولی و ساخت اجزای سلول از جمله پروتئینها و اسید نوکلئیک در دستور بدن قرار دارند.
با عنایت به این توضیحات بدیهیست که زمانی مادهای غذایی را مصرف میکنیم، بدن ما تشخیص میدهد که چه حد از این غذا مفید بوده و باید به عنوان سوخت مصرف شود، چقدر از آن قابلیت سوختن یا داشتن واکنشهای شیمیایی درجا را نداشته و باید ذخیره شود و چه میزان از آن به هیچ نحوی دارای ارزش غذایی نبوده و باید دفع گردد .
با فرض اینکه عواملی باعث برهم خوردن این نظم شده و ممکن است گاهی آنزیم یا هورمونهایی به خوبی ترشح نشوند، بدیهیست که سوخت و ساز بدن از حالت عادی خارج شده که این امر میتواند زمینهساز مشکلات بعدی شود؛ مشکلاتی که میتوان از دیابت به عنوان یکی از شاخصترینهای آنها یاد کرد .
دیابت چیست
دیابت یک بیماری شایع و نوعی اختلال مزمن در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین است که باعث افزایش قند خون در بیمار میشود. نارسایی قلبی-عروقی، نارسایی کلیوی، کاهش فعالیت عصبی، اختلالات بینایی از عوارض طولانی مدت این بیماری است.
با داشتن نیم نگاهی به توضیحات فوق،دیابت موجب کاهش سرعت و توانایی بدن در استفاده کامل از گلوکز میشود، به همین دلیل قند خون افزایش یافته که بدان هیپرگلیسمی نیز میگویند . اگرچه در نظر اول افزایش این شاخص خیلی هم بد نیست، اما عنایت به این نکته که وجود و استمرار آن میتواند به تخریب رگهای بسیار ریز در بدن منجر شده و به کلیه، چشم، اعصاب و قلب ما آسیب بزند آن را به عارضهای خطرناک تبدیل میکند .
انواع دیابت
- نخست دیابت نوع 1 که به دلیل تخریب سلولهای بتای پانکراس توانایی تولید هورمون انسولین به عنوان کاهنده میزان قند خون را از بیمار میگیرد و تزریق این ماده را برای مبتلایان الزامی میکند،
- دوم دیابت نوع 2 ، بیماری افراد دارای چاقی ، کم تحرک یا دارای زمینههای ژنتیکی که در آن سلولهای بدن به وجود انسولین پاسخ نداده و قند خون را به هنگام ترشح این ماده کم نمیکنند، در نتیجه موجب تخریب سلولهای بتای پانکراس و توقف کامل تولید انسولین میشود و
- سوم دیابت بارداریست که در آن بانوان باردار به ناگاه با سطح بالای قند خون مواجه میشوند .
دیابت به دلیل عدم جذب سلولی قند خون ناشی از کاهش ترشح انسولین یا مقاومت سلول های بدن در برابر انسولین ایجاد میشود. قبل از کشف انسولین و داروهای کاهش دهنده قندخون، بیماران دیابتی با گیاهان دارویی معالجه میشدند که در ادامه برخی از مهمترین آنها را نام میبریم.
پیشنهاد | از مطالب عرق هل و عرق اسطوخودوس نیز دیدن فرمائید! |
درمان گیاهی دیابت
دارچین
دارچین به بهبود سطح قندخون و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند و از قویترین پایین آورندههای قندخون است. مطالعات انجام شده روی افراد مبتلا به قندخون نشان میدهد که مصرف روزانه دارچین باعث کاهش سطح گلوکز ناشتا، تریگلیسیریدها، کلسترول LDL و کلسترول کل میشود. قرار دادن این گیاه در رژیم غذایی افراد دیابتی نوع 2 به کاهش عوارض مرتبط با دیابت و بیماریهای قلبی عروقی کمک میکند. حداکثر مصرف روزانه دارچین 6 گرم میباشد.
زیتون
موثرترین بخش گیاه زیتون برای دیابت، برگهای آن میباشد که دارای آنتیاکسیدان است و از بـروز یـا پیشـرفت عـوارض دیابت جلوگیری میکند و همچنین سبب افزایش ترشح انسولین میشود. برگ زیتون علاوه بر کاهش قند و چربی خـون میتواند میـزان آنزیمهای کبدی که اثر محافظتی بر کبد دارد را کاهش داده و همچنـین از پیشرفت دیابت نوع 1 جلوگیری کند.
بابونه
بابونه باعث دفع قند از خون و ذخیره آن در کبد میشود و این ذخیرهسازی قند در کبد، مانع بروز عوارض دیابت میشود. این گیاه فعالیت آنزیمی که اختلالات ناشی از ابتلا به دیابت را در بدن زیاد میکند را کاهش میدهد. حداکثر مصرف روزانه بابونه، چهار فنجان دمنوش میباشد.
زنجبیل
در مبحث درمان گیاهی دیابت زنجبیل با روشهای مختلفی به کاهش گلوکز در خون کمک میکند و مصرف روزانه 3 گرم پودر این گیاه به بهبود دیابت کمک میکند.
ترخون
این گیاه پرخوری در افراد دیابتی را کاهش میدهد. خشک شده ترخون را میتوان حداکثر تا دو قاشق غذاخوری بطور روزانه مصرف کرد.
سیر و پیاز
این دو محصول غنی از ترکیبات فلاونوئیدی و آنتوسیانین هستند که سبب کاهش قند، کلسترول، تریگلیسرید و آنزیمهای کبـدی خـون مـیشوند. ترکیبات فعال گوگردی نظیر آلیل پروپیل دی سولفید در پیاز و اکسیدآلیل دی سولفید در سیر با افزایش میزان انسولین در کاهش قندخون نقش دارند و با ایجاد اثرات آنتیاکسیدانی از نارسایی کبد و کلیه جلوگیری کرده و موجب حفاظت از بافـتهـا در برابـر آسـیب ناشـی از دیابـت مـیگردد.
خارمریم
خارمریم حساسیت سلولها به انسولین را افزایش میدهد. سیلیمارین موجود در گیاه سبب کاهش مختصر قندخون ناشتا و هموگلوبین HbA۱C و چربیهای خون میشود. عصارهی آن برای حفاظت و سم زدایی از کبد مناسب است و از ایجاد مسمومیت کبد جلوگیری نموده و آن را تحریک به تولید سلولهای جدید مینماید.
گزنه
گزنه یک گیاه کاهنده گلوکز خون است و میتواند مقدار قند را در ادرار افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد و عصاره برگ گزنه بدن را در برابر افزایش میزان قندخون و تخریب سلولهای پانکراس حفاظت میکند.
دانه شنبلیله
دانه این گیاه موجب کاهش قندخون ناشتا و بعد از غذا میشود و علاوه بر آن از چربی خون نیز میکاهد. در مبحث درمان گیاهی دیابت خواص دانه شنبلیله با پختن نیز حفظ میشود و استفاده از عصاره آبی بذر گیاه نتایج مطلوبی بر افراد مبتلا به دیابت دارد. دانه شنبلیله میتواند گوارش نشاسته و جذب رودهای را کم و جذب بافتی گلوکز را تاحد قابل توجهی افزایش دهد و در واقع عمل دو گانهای را در مقابله با اثرات دیابت از خود بروز دهد.
برگبو
با مهار فسفریلاز میتواند از تجزیه گلیکوژین ذخیره شده در سلولهای کبد جلوگیری کند و فعالیت آنزیمهایی را که موجب پیشبرد سنتز گلیکوژن میشوند را افزایش دهد.